onsdag den 10. august 2011

Tanka...

Tanka er en digt-form, opstået i Japan. Et tanka består af 31 stavelser, fordelt på 5 linier i formen 5-7-5-7-7. Det udspringer af en ældgammel digtform, waka, som osse er "stamfader" til haiku-formen.

Hvor haiku-formen er meget stram mht. indhold, er tanka'en løsere og har inspireret japanske digtere til udvide rammerne for indholdet, så digtningen bliver mere personlig og udtryksfuld med hensyn til oplevelser og følelser.

Og så sidder jeg her og trækker lidt på smilebåndet - for hvorfor i alverden kom  jeg nu til at skrive om japansk digtning? Det er ikke noget jeg egentlig ved noget om, eller har interesseret mig for tidligere? (læs meget mere her - under fanen "haiku").

Det er nok bare sådan, at jeg elsker ord - ord, der bliver til billeder. Og kan lide at lege med dem.
Ideen opstod i forbindelse med en blog-krise, at få hul på blokeringen ved bare at skrive noget, skrive noget andet... at skrive noget, som havde en klar ramme, som ikke var så selvransagende. *S* Haiku'en er overskuelig, trækker een ind i nu'et, handler kun om øjeblikket i naturen. Bare ganske enkelt...

Rammen tager præstations-uroen - for mig flyttes opmærksomheden til hvordan jeg kan kontruere en sætning, som rummer det, der dukker op... det er lidt kryds-og-tværs-agtigt. Og jeg må ha' mig en synonymordbog! *S*


Så det er bare leg - leg med ord, stemninger, billeder, sætninger, der dukker op... Forrige indlæg var sådan en lille leg... ;o)

7 kommentarer:

Lotte (Frodighed.dk) sagde ...

Kære Rina, dit digt nedenfor ramte mig. Som hver dag der suser af sted, og de drømme og intentioner der altid ligger lige for,( man skal 'bare lige' række ud og fange dem ), men som ikke bliver.
Det er meget smukt skrevet.


Tak for introduktion til tanka, jeg kender ikke til det. Måske jeg skulle prøve... Jeg har også svært ved at skrive - jeg har mine billeder der kan fortælle, men jeg savner mine ord. Så måske kan jeg - som du - prøve at løsne op med tanka eller haiku.
Tak for eftertanke!
:-)

Krutters Krøller sagde ...

Kære Lotte, TAK! Det glæder mig virkelig, at det synes at ramme en nerve hos flere... Det løsner, at begynde med Haiku, som er 5-7-5, men læs på linket - der er masser af inspiration.
Dine billeder er noget helt særligt - haiku-fotos ku' man godt kalde det *SS* Hav en dejlig dag! Kærligst

Anonym sagde ...

: ) jo mer man leter etter ordene, jo mer blokkerer man.. ord kan man ikke tvinge frem.. de skal komme av seg selv..

jeg skriver.. først alt som faller meg inn.. der og da.. så leser jeg det.. retter og sletter.. til jeg sitter igjen med det som er viktig.. som betyr noe.. noe jeg kan stå for.. og som gjenspeiler det jeg føler.. i ordnet kaos : ))

god onsdag til deg : ))

Michael sagde ...

Spændende leg med ord Rina, kan godt forstå at du er grebet af legen.
I kærlige tanker, god Onsdag.

Krutters Krøller sagde ...

Kære Berit, det er SÅ sandt! Det bedste er det der kommer...uden anstrengelser. Og jeg ved at jeg tænker for meget *SS*

Kære Michael, ja - og livet skal jo sjovt, osse når det ikke er det *S*

Anonym sagde ...

takk for din skjønne kommentar men nei.. vi er ikke i Berlin nu.. jeg legger ut bilder fra turen i juli : ))

Krutters Krøller sagde ...

Kære Berit, Aaaahhh! Så håber jeg at I havde en dejlig tur og er kommet godt hjem. ;O)