lørdag den 26. marts 2011

Ego'et...

"It is the veil that "has been pulled over your eyes to blind you from the truth..." (citat herfra)

Inspireret af Jannes indlæg her har dette indlæg fået kunstigt åndedræt - det har ellers ligget i kladdeform i noget tid.

Der findes forskellige versioner/forståelser af Ego'et - i nogle definitioner oplever jeg, at Ego'et er noget, man bør stræbe efter at slippe af med - hurtigst muligt! For mig betyder det oplæg til en indre kamp, der bringer smerte, sorg og mindreværd.
But and... For nylig blev jeg meget fanget af "Det magiske rum". Majbritte Ulrikkeholm har fokus på balance, balance, balance - i alting. Også i forholdet til Ego'et. Hun definerer det som "en stærk overlevelsestrang". Og skriver videre:

"For Ego'et set i et mere positivt lys er den side i et menneske, der skal sikre dets overlevelse på Jorden...For Ego'et som det fysiske livs vogter findes i ethvert menneske..." (kap. 2 - om at skelne Det Sande Selv fra Ego'et)

Egoet er det, der kan forhindre os i at udtrykke den, vi i virkeligheden er - den vi længes efter at være - at "komme hjem til os selv". Ego'et består af alle vore "gamle" mønstre og overlevelsesstrategier.
Men Ego'et er samtidig det, der beskytter os fra at mærke den smerte, der tidligere var ubærlig... Det har altid beskyttet os - i den bedste mening. Derfor skal det behandles med respekt, forståelse og kærlig omsorg. For mig er det den helt rigtige forståelse for at kunne slippe kampen og integrere de gamle sår.

--------------------

Jeg ved hvem du var engang
jeg beskytter dig fra smerten,
fra verden
Ingenting må røre dig
Jeg var engang din bedste ven
Nu er jeg din fjende

Men jeg er ikke modstand,
men beskyttelse
af det mest sårbare
du er
Forstå hvem jeg er
og du vil se...

;o)

7 kommentarer:

Megan sagde ...

Spændende, vedkommende læsning. Desværre er jeg lidt fraværende og mit ego fortæller mig hele tiden om ting, jeg skal huske, inden min tur til Spanien i morgen. Så jeg har ikke noget særligt klogt at tilføje, men jeg har lyttet og smager på dine ord. Tak for dem! :)

God ha' en dejlig uge, kære du.

Krutters Krøller sagde ...

Kære Megan, bare tak - fordi du lytter *S*

Janne Møller Olsen sagde ...

Nemlig, så fint - jeg er helt enig! Og jeg genkender "forvirringen" omkring hvordan man skal forstå det med egoet :-).

Krutters Krøller sagde ...

Kære Janne, jeg er glad for at jeg ikke er den eneste, der kender definitionsforvirringen. Ulrikkeholms def. giver mening, fordi at jeg heller ikke mener, at det er noget, man skal "af med" i sin personlighed; der er bevidstgørelse og erkendelse, der skaber balancen. ;o)

Janne Møller Olsen sagde ...

Præcis, efter min mening. Egoet er egoet, og det er ens relation til det der gør udslaget. Altså om man man ubevidst identificeret/ubevidst om med sit ego, eller om man er bevidst om egoet som blot en del af alt hvad man er. Sådan cirka :-). Og jeg tror forvirringen opstår i processen fra det ene til det andet. Det er et overgangsfasesymptom som man bare skal glæde sig over :-).

Madame sagde ...

Det var spændende at læse, Rina - jeg er også meget optaget af Ulrikkeholms tanker og har nydt flere af hendes bøger. Husker især, da jeg arbejde på litteraturporgrammet Alfabet på P1, at en af 'Ugens forfatter'-samtaler var med hende, og sjældent har der været så meget nerve og nærvær i en radioudsendelse.
Ha' en dejlig søndag :-)

Krutters Krøller sagde ...

Kære Madame, jeg tænker, at du har haft et vanvittigt spændende job, velvidende at ale jobs har deres domnside... Og så er jeg simpelthen så glad for, at det jeg skriver klinger for andre end mig selv ;o))