lørdag den 12. marts 2011

Pisken over nakken...

"At tage sig sammen", "At have besøg af Skulle og Burde", "At have SelvDisciplin" - jeg kan blive SÅ træt ved tanken!

Jeg har trillet rundt uden disciplin i længere tid end godt er. Der er masser af go'e forklaringer - jeg har givet mig selv tid, jeg har givet til tid "Processen" (hvad det end er?) osv. osv. Men sagen er den, at alle ønsker har brug for Disciplinen for at blive ført ud i livet.

Disciplin - for mig klinger det helt klart af at skulle tage sig sammen - noget man skal mane sig op til.

But and... (Selv)Disciplinen er også udtryk for at tage sig selv alvorligt, en handling, der understøtter troen på, at ens ønsker er værdige og relevante til en plads i verden. Det er klart et valg, hvordan jeg tænker om disciplin - og hvilken effekt det så kan have på mit liv, kreativiteten og arbejdet. Det har indflydelse på, hvordan jeg opfatter mig selv - om jeg tager mig selv seriøst (nok) til at udleve det jeg ønsker, eller jeg nærer den indre kritiker med opfattelsen af fiasko. Vælg selv, siger jeg bare - hvad mon den kloge vælger ?!?! *SS*

Men hvis nu Disciplinen blev en Vane - hvad så?


An easy guide to forming a little habit:
  • Do one habit at a time.
  • Make it easy to do.
  • Do it consciously, very consciously at first.
  • Don’t allow any exceptions.
  • Post your progress publicly.
  • Keep doing it, every single day.
  • Enjoy the habit. 
  • Forming a habit can be easy, if you enjoy it, take it slowly, and do it mindfully.
(Læs mere om vaner her og bevare fokus her.)

Fra nu af vil jeg kalde Disciplinen for  
"Vane under udarbejdelse". ;o)

15 kommentarer:

Losarinas mor sagde ...

Vaner.
Gode vaner.
Dårlige vaner.
Altid tage stilling.
Overveje.
Tænke sig om.
Ændre.
Udvikle.
Nogen gange længes jeg efter bare at leve, at være.
:-)

Krutters Krøller sagde ...

TAK, kære Miri - lige præcis ;o)

Madame sagde ...

Jeg går helt ind for dit udtryk "Vane under udarbejdelse" ;o)
Ha' en skøn søndag, Rina!

Michael sagde ...

Selvdisciplin er en nødvendighed i mange ting, ikke mindst når det handler om selvudvikling hvis du spørger mig KK, det er nødvendigt at tage sig selv alvorligt og holde sig selvselv til ilden med den livsstil man nu een gang har valgt, ihvertfald for nu, men der skal være plads til spontanitet i livet, bestemt, det er toppen af lagkagen.
I kærlige tanker, god Søndag.

Krutters Krøller sagde ...

Tak, kære Madame - glad for at det giver mening. En dejlig søndag også til dig ;o)

Kære Michael, enig, helt enig *S* But and...der er (altid) personlige grunde til at det er svært. Og før vi kommer i kontakt med det, kræver det uanede kræfter. Hav en dejlig søndag ;o)

mette b sagde ...

Vane under udarbejdelse - godt udtryk for det der er op ad bakke hele tiden.
Klem og god søndag

Megan sagde ...

Vane under udarbejdelse. Hovedet på sømmet. Sådan er det nemlig. Det tager tid at tilegne sig gode vaner. Det kræver øvelse og det fordrer faktisk også, at man træder ved siden af, snubler og forstår, at man kan rejse sig igen. Der er konstraster og modsætninger.

Jeg går ikke ind for pisk! Disciplin er så absolut en nødvendighed, men det gælder om at finde glæden i disciplinen. Når den dukker op som det første solstrejf på en forårsdag, så ved man, at man er på vej. Og så kan der være nok så mange huller, fælder og faldgruber på stien frem. Man klarer den! Og det gør du også! :))

God god søndag. Knus.

Kristine/PrimaMateria sagde ...

Måske er kunsten så at vælge hvilke processer, der skal have fokus og disciplin - og hvilke områder hvor man væger bare "at være". Jeg kan godt lide din tanke om at disciplinen er et udtryk for at tage sig selv alvorligt - og sine ønsker.

Krutters Krøller sagde ...

Kære Mette, ja, det er vist det der hedder en positiv reformulering *GG*

Kære Megan, tænk engang, hvor "man" kan blive inden man forstår... at kreativiteten kræver disciplin og at disciplin ikke er det samme som pisk! ;O)

Krutters Krøller sagde ...

Kære Kristine, nemlig! Udvælgelse af processen og accept af at hver ting har sin tid... Det er her disciplinen bliver vigtig, at disciplineret afsætte tid til processen. ;o)

Janne Møller Olsen sagde ...

For mig handler det meget i høj grad om forskellen på indre- og ydrestyring. Jeg er til eksempel meget disciplineret og kan gøre HVADSOMHELST hvis det er styret af noget jeg gerne vil og har behov for, altså peger frem mod noget jeg ønsker mig. Jeg forstår for eksempel godt at jeg bliver nødt til at lave mad (selvom det ikke er min yndlingsbeskæftigelse) hvis jeg gerne vil have nogen på besøg - så længe jeg ikke har råd til catering, haha. Til gengæld bliver jeg fuldkommen energiforladt og meget udisciplineret hvis jeg skal gøre noget bare fordi nogen siger jeg skal gøre det, eller fordi andre har en mening om at det ville være godt eller rigtig, og det ikke falder sammen med mine egne værdier, for eksempel.

Udfordringen tror jeg nogle gange kan være at man ikke rigtigt kan mærke eller kende forskel hvad der er hvad. (Jeg ved ikke om du kan huske Lise Winther-Jensens setup her - altså grundtanken i det, hvis man nu ser bort fra køn og alt det der? Jeg refererer måske ikke så genialt, men hun har klart fat i den lange ende efter min mening).

Janne Møller Olsen sagde ...

PS. Bare lige en ekstra tanke: Jeg tror også det er vigtigt i den her sammenhæng at kunne skelne mellem 'lyst til' og 'behov for' ..

Krutters Krøller sagde ...

Kære Janne, Tak for huskeren på Lise Winther-Jensen. Det handler selvfølgelig også om indre og ydre styring. Det der (åbenbart?) har været udfordringen er netop at holde disciplinen for mig selv og mine egne ønsker - hvilket kan undre, når det nu er "mit eget". Og der må jeg gøre det til en vane at tage det alvorligt nok - hvis det ER det jeg vil... ;o)

Ravheksen sagde ...

Ord som "nødt" til og "burde" skulle forbydes. Nødt til og burde trækker energi og glæde ud af tingene. Hvis du skifter ordene ud med: jeg ønsker at...eller jeg vælger at....så får du højst sandsynlig et helt anden drive indeni. Ordet diciplin er for mig, knyttet til autoriteter fra min barndom. Så jeg reagerer som en trodsig 5 årig med knyttede næver - og gør det modsatte af det jeg "burde". Håber du kan bruge det. Under alle omstændigheder skal du ha en rigtig god tirsdag med frit valg på alle hylderne:-)

Krutters Krøller sagde ...

Kære Ravheksen, Disciplin har (haft) fuldstændig samme effekt på mig! Jeg prøver at vælge, kalde det noget andet, så jeg får associationer på tvang... Og en dejlig tirsdag til dig ;o)